marți, 3 aprilie 2012

Tipuri temperamentale

Temperamentul este latura energetico-dinamica a personalitatii si se exprima in particularitati ale afectivitatii intelectuale; o serie de particularitati si trasaturi inascute care sunt importante in procesul de dezvoltarea personala.
Astfel, cele 4 tipologii temperamentale cu mici asemanari si deosebiri sunt:
Colericul este o personala energica, nelinistita, irascibila, uneori impulsiva care-si risipeste energia. Colericul este o personalitate extrovertita dar neechilibrata. Starile afective se succed cu rapiditate. Este o persoana instabila emotional cu tendinta de exagerare. Este o persoana expresiva, poate fi usor "citita", are tendinta de dominare si se dedica acestui scop cu pasiune.
Sangvinicul este o persoana tenace si echilibrata. Este vivace, optimista, extravertita, se poate adopta cu usurinta la orice situatie. 
Fiind o fire foarte activa, schimba activitatile foarte des deoarece nu-i place rutina. Trairile afective sunt intense, dar sentimentele sunt superficiale si instabile.
Flegmaticul este o fire linistita, calma, cugetata si statornica in ceea ce face. Dispune de o rabdare fara margini. Este o persoana introvertita dar meticuloasa si echilibrata. Prefera mai mult activitatile individuale.
Melancolicul este asemeni flegmaticului, inexpresiv si lent dar ii lipseste forta si vigoarea. Este emotiv si sensibil, introvertit; are o viata interioara agitata. Este putin rezistent la eforturi indelungate; deseori inchis in sine, iar din aceasta cauza are dificultati de adaptare sociala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu