marți, 3 aprilie 2012

Macrodiferentierea caracteristicilor psihologice in rasa umana

Cu totii stim ca apartinem aceluiasi grup de fiinte (Homo sapiens), dar in cadrul acestui grup exista cateva  tipologii fundamentale numite si rase a caror caracteristici psihologice difera. Exista astfel 4 rase de baza: caucaziana, mongoloida, australoida si negroida.
Caucazienii au pielea deschisa la culoare;  aici fac parte majoritatea europenilor, nord africanii si popoarele Orientului. Rasa alba este purtatoarea unei culturi inalte; se caracterizeaza printr-o fosrte mare expansiune si capacitate de adaptare.
Mongoloizii sau rasa galbena sunt foarte raspanditi in Asia, cu traditii ceva mai rezistente la schimbare. Cultura rasei galbene include o mitologie proprie si un stil de viata cu forme de politete mai accentuate ca a celor proveniti din rasa alba, dar si un cult al naturii (japonezii).
Australoizii sunt tipici pentru culoarea inchisa a pielii si inclug arborigenii si locuitorii din insulele Pacific.
Rasa negroida sau rasa neagra aflata in Africa detin eo cultura si o traditie de asemenea specifica. Sunt pastrate si folosite ritualuri si ritmuri melodice ce au patruns si la noi in muzica moderna.
Rasa rosie cuprinde popoarele indice. Exista doua categorii de indieni, unii din Asia ce traiesc un cult al naturii  si o forma de mentalitate straveche si un cult al vietii cumpatat. Indienii din America traiesc astazi in rezervatii si se bucura de un statut deosebit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu