marți, 3 aprilie 2012

Tipuri de personalitati in traditia ayurvedica

Traditia ayurvedica sustine faptul ca orice om are o amprenta energetica unica, adica o anumita combinatie de caracteristici fizice,  mentale si emotionale. 
Calea spre sanatate este diferita pentru fiecare persoana. Sistemul ayurveda presupune cunoasterea a trei tipuri constitutive; fiecare cu propriile dezechilibre sau predispozitii la boli.
Astfel, Tipul Vata este slab, cu oase subtiri, musculatura slab dezvoltata. Este fie prea inalt, fie prea scund. Are apetitul si digestia neregulate, nu are senzatie de sete. Se ingrasa si slabeste usor. Este creativ, entuziast, are imaginatie bogata, dar si tendinta spre labilitate psihica. Vointa sa este slaba.
Tipul Pitta este atletic, dezvoltat armonios. Are metabolismul si digestia rapide. Transpira mult si nu suporta caldura. Se poate odihni bine dormind putin. E liderul perfect, inteligent, pasional, cu vointa puternica si o memorie foarte buna. E coleric, poate fi foarte incapatanat, autoritar si critic.
Tipul Kapha este robust si cu osatura puternica. Metabolismul si digestia sunt lente, e predispus la obezitate. Tipul Vatta adora somnul. E tolerant, calm, stabil emotional, iubitor si sentimental. Se mobilizeaza greu, dar cand o face, e tenace si perseverent. Are inclinatie spre dependenta afectiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu